Verzekeraars tikken bedrijven op de vingers over brandveiligheid bedrijfsafval

Zo zorgt u dat u voldoet aan de eisen van de bedrijfsbrandverzekering

Steeds meer bedrijven worden door hun verzekeringsmaatschappij gecontroleerd op het brandveilig omgaan met bedrijfsafvalcontainers. Verzekeraars gaan over tot deze controles omdat het aantal bedrijfsbranden nog altijd toeneemt.

Zelfs in het coronajaar 2020 lag het aantal bedrijfsbranden relatief hoog (3.617), vergeleken met voorgaande jaren, aldus het Verbond van Verzekeraars. Door de lockdown waren veel bedrijven gesloten, desondanks nam het aantal branden toe. Belangrijke oorzaak voor bedrijfsbranden is het bedrijfsafval.

Afvalcontainers en afvalbakken zijn vaak de bron van (ernstige) bedrijfsbranden. Brand ontstaat dan in de afvalcontainers, bijvoorbeeld door broei of doordat een gloeiend voorwerp is weggegooid. De smeulende afvalbak vat uiteindelijk vlam en is het begin van een uitslaande brand. Niet zelden wordt een volledig bedrijfspand in de as gelegd.

In een groeiend aantal gevallen is faillissement het uiteindelijke gevolg, doordat de schade niet of onvoldoende wordt gedekt door de brandverzekering. Dit heeft te maken met de uitsluitingsclausules die verzekeraars hanteren. Met andere woorden, de kleine lettertjes die u vertellen waaraan u precies moet voldoen. Doet u dat niet, dan hoeft uw verzekeringsmaatschappij brandschade niet te vergoeden.  

Check nu meteen of uw bedrijf geen onnodig verzekeringsrisico loopt

1)     Check of uw afvalcontainers op minimaal 10 meter van de gevel van het bedrijfspand of kantoorpand staan. Is de afstand groter dan 10 meter, dan dekt uw verzekering de schade van een eventuele brand in de afvalbakken of – containers.

2)     Staan ze binnen 10 meter? Dan geeft uw brandpolis geen dekking voor schade door brand die is ontstaan in de afvalcontainers of afvalbakken. U bent dan dus niet (volledig) verzekerd, ook al heeft u een verzekeringspolis voor bedrijfsbrand.

Wat kunt u doen om toch verzekerd te zijn als uw bedrijfsafval dichtbij uw pand staat (<10 meter)?  

1)     Uiteraard dient u een goede zakelijke brandverzekering af te sluiten. Maar dat alleen is dus niet genoeg.

2)     Plaats uw afvalcontainers altijd in een afgesloten ruimte.

3)     Lukt dit niet? Is er geen afgesloten ruimte beschikbaar voor uw bedrijfsafval? Plaats de containers dan in een afgesloten containerombouw.

4)     Wilt u risico maximaal uitsluiten? Kies dan er dan voor uw bedrijfscontainers veilig op te slaan in een afgesloten, brandwerende containerombouw met automatische blusinstallatie.

Voorkom onnodige verrassingen met mogelijk vergaande gevolgen. Pak vandaag nog de brandveiligheid van uw bedrijfsafvalcontainers aan.

De tien belangrijkste oorzaken van bedrijfsbranden

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden. Dat blijkt uit recent onderzoek van verzekeringsmaatschappij Reaal. De verzekeraar onderzocht welke 10 oorzaken het meest leiden tot bedrijfsbranden. Fouten gemaakt door mensen, zoals nalatigheid met afval(containers), blijken veruit de belangrijkste veroorzaker.

Voorbeelden van menselijk handelen die regelmatig tot bedrijfsbranden leiden zijn onder meer: onzorgvuldig omgaan met brandbare stoffen en afvalcontainers, roken van sigaretten en verkeerd machinegebruik.

Meer bedrijfsbranden, schade en slachtoffers

Het aantal bedrijfsbranden blijft jaar op jaar stijgen. Uit statistieken blijkt dat 1 op de 40 bedrijven wel eens met brand te maken heeft gehad. Ook zijn er steeds vaker slachtoffers bij bedrijfsbranden te betreuren. Statistisch gezien zijn er 2 keer meer doden door een bedrijfsbrand dan door een bedrijfsongeval.

De impact is enorm. Ruim 30 procent van de bedrijven die te maken heeft gehad met een brand is binnen 3 jaar failliet.

Preventie bedrijfsbrand

Brandpreventie blijft cruciaal. Bedrijven kunnen maatregelen nemen op diverse manieren:

  • Bouwkundig (bijvoorbeeld brandwerende materialen),

  • Installatietechnisch (bijvoorbeeld blusbeveiliging van de afvalcontainers),

  • Organisatorisch (bijvoorbeeld bewustwording en training).

Brandpreventie bij bedrijven vraagt om kritische afwegingen. Het budget is immers niet oneindig. Het slimst is dan om te investeren in de oplossing met de meeste impact.

Slimme brandpreventie

Brandpreventie bij bedrijven vraagt om kritische afwegingen. Het budget is immers niet oneindig. Het slimst is dan om te investeren in de oplossing met de meeste impact. Omdat veel bedrijfsbranden ontstaan in de afvalcontainers, is de preventie-impact optimaal als deze afvalcontainers worden voorzien van een blusvoorziening. BINYARD voorziet daarin, als ombouw voor bedrijfsafvalcontainers met ingebouwde blusvoorziening.

Top 10 oorzaken bedrijfsbranden

  1. Menselijk handelen, zoals nalatigheid met afval(containers)

  2. Brand Elektra

  3. Brandstichting

  4. Brand naburig (bedrijfs)pand

  5. Blikseminslag

  6. Hennepteelt

  7. Brand door (afval)broei

  8. Brand dakdekken

  9. Montagefouten o.a. zonnepanelen

  10. Overige en onbekend

Brandstichting in afvalcontainers meestal de oorzaak

Schoolbranden blijven hoofdpijndossier

Schoolbranden blijven een groot probleem voor schoolbesturen. Zeer regelmatig verschijnen er berichten in de media over recente schoolbranden.

Exacte cijfers zijn niet beschikbaar. De schattingen van verzekeraars, brandweer en CBS over het aantal schoolbranden lopen uiteen. Website Onderwijsgrafieken.com meldt dat het zeker om honderden branden per jaar gaat, met vele tientallen miljoenen euro’s aan schade. Meestal beginnen de branden door brandstichting in de afvalcontainers, waarna het schoolgebouw vlam vat.

Preventie schoolbranden

Qua preventie is er nog een grote slag te slaan. Vooral het voorkomen van brand in de afvalcontainers kan het aantal schoolbranden waarschijnlijk fors verminderen. BINYARD ondersteunt scholen en onderwijsinstellingen met advies en een praktische, betaalbare preventie-oplossing. BINYARD levert een brandwerende unit voor het opslaan van afvalcontainers. Deze opslagunit is voorzien van een automatische blusinstallatie die een beginnend containerbrandje snel en effectief dooft. Voor de blusinstallatie is geen water- of elektriciteitsaansluiting nodig.

Wilt u meer informatie over deze betaalbare en praktische oplossing? E-mail info@binyard.nl of bel 030 299 36 81

Gemeente Helmond test brandwerende BINYARD containerombouw

De gemeente Helmond rondde onlangs een uitgebreide en langdurige gebruikstest af van de containerombouw met blusbeveiliging van BINYARD. Het systeem wordt toegepast bij een appartementencomplex; om de afvalcontainers voor restafval te beschermen tegen vandalisme en brand(stichting). De test verliep naar tevredenheid. BINYARD voldoet aan alle normen die vooraf werden gesteld op het gebied van gebruiksgemak, robuustheid en veiligheid.

Wilt u meer informatie over dit project? E-mail naar info@binyard.nl of bel 030 299 3681.

Ruim 612 branden in afvalcontainers tijdens oud&nieuw

De brandweer is tijdens de jaarwisseling 2020/2021 in totaal 3.959 keer opgeroepen voor een incident. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid, dat namens de brandweer de nieuwjaarsincidenten in Nederland bijhoudt. Bij 612 branden ging het om afvalcontainers. (Bron/foto: ANP / Hart van Nederland)In totaal is de brandweer 3.483 keer uitgerukt om een brand te blussen. In de meeste gevallen ging het om een buitenbrand. Verder waren er veel containerbranden (612) en autobranden (226). Van alle meldingen ging het 95 keer om een woningbrand en ruim honderd keer om een andere gebouwbrand.Aanzienlijke brandschade in Midden- en West-BrabantIn Midden- en West-Brabant was de schade door vuurwerk “aanzienlijk”. Ook waren in deze regio meer autobranden dan vorige jaarwisselingen, meldt&nbsp;de veiligheidsregio op Nieuwjaarsdag. Met name in Breda, Roosendaal, Etten-Leur, Oosterhout, Gilze en Oudenbosch was het raak. De veiligheidsregio spreekt van een drukke jaarwisseling, ondanks het vuurwerkverbod, de lockdown en de horecasluiting. De brandweer moest op 31 december en 1 januari tot 8.00 uur in totaal 204 keer uitrukken. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar (255), maar de inzet was wel intensiever. Lees het hele artikel op de website van Hart van Nederland.

De brandweer is tijdens de jaarwisseling 2020/2021 in totaal 3.959 keer opgeroepen voor een incident. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid, dat namens de brandweer de nieuwjaarsincidenten in Nederland bijhoudt. Bij 612 branden ging het om afvalcontainers.

(Bron/foto: ANP / Hart van Nederland)

In totaal is de brandweer 3.483 keer uitgerukt om een brand te blussen. In de meeste gevallen ging het om een buitenbrand. Verder waren er veel containerbranden (612) en autobranden (226). Van alle meldingen ging het 95 keer om een woningbrand en ruim honderd keer om een andere gebouwbrand.

Aanzienlijke brandschade in Midden- en West-Brabant

In Midden- en West-Brabant was de schade door vuurwerk “aanzienlijk”. Ook waren in deze regio meer autobranden dan vorige jaarwisselingen, meldt de veiligheidsregio op Nieuwjaarsdag. Met name in Breda, Roosendaal, Etten-Leur, Oosterhout, Gilze en Oudenbosch was het raak.

De veiligheidsregio spreekt van een drukke jaarwisseling, ondanks het vuurwerkverbod, de lockdown en de horecasluiting. De brandweer moest op 31 december en 1 januari tot 8.00 uur in totaal 204 keer uitrukken. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar (255), maar de inzet was wel intensiever.

Lees het hele artikel op de website van Hart van Nederland.

Steeds vaker brandstichting in afvalcontainers en kliko’s bij schoolgebouwen

Branden bij schoolgebouwen ontstaan steeds vaker bij de afvalcontainers en kliko’s. Dat blijkt uit een analyse van recente nieuwsberichten over schoolbranden. Door heel Nederland zijn wekelijks meerdere branden bij schoolgebouwen. Vaak worden vanuit vandalisme afvalcontainers of kliko’s in brand gestoken, waarna niet zelden snel een grote brand ontstaat.

Het verbond van verzekeraars waarschuwt voor het toenemende aantal containerbranden die vaak ontstaan door vandalisme en brandstichting, maar ook door niet goed afgesloten containers of kliko’s met brandbaar materiaal die tegen een gevel aan staan. Het verbond wijst erop dat bedrijven, scholen en instellingen doorgaans niet verzekerd zijn voor zulke branden. Dit komt doordat verzekeraars uitsluitingsclausules hanteren. Die clausules geven aan dat afval op minimaal 10 meter van de gevel geplaatst dient te zijn of anders in een afgesloten container of ruimte. Verzekeraars hebben de mogelijkheid om met de nieuwe, aangescherpte Bedrijfsregeling Brandregels 2014 eventuele (gevolg)schade van brand te verhalen op bedrijven, scholen en instellingen, als blijkt dat die onzorgvuldig hebben gehandeld.

Ruim 20 miljoen euro schade door brand ontstaan in afvalcontainers en kliko’s

In 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar afval- en containerbranden. Uit dat onderzoek bleek dat in ruim een jaar tijd achttien bedrijven, zes scholen/sportverenigingen, zes horecagelegenheden en twintig woningen zware brandschade opliepen. De geschatte schade als gevolg van deze containerbranden bedraagt ruim 20 miljoen euro. Bij diverse ondernemers eindigde een dergelijke brand in een faillissement. In deze cijfers zijn de gevolgen van de vele kleine containerbrandjes dan nog niet meegenomen.

Voorkom zelf een brand in de kliko’s of afvalcontainers

Om scholen, (sport)instellingen en bedrijven te helpen om een containerbrand te voorkomen, heeft het Verbond van Verzekeraars een checklist opgesteld. Enkele adviezen van het Verbond van Verzekeraars voor het voorkomen van een brand in de afvalcontainers en kliko’s:

  • Gebruik niet-verplaatsbare en afsluitbare vuilcontainers.

  • Beperk de opslag van brandbare materialen zoals pallets, papier, karton, plastic of banden tot een minimum.

  • Berg dergelijke materialen zorgvuldig op, bij voorkeur binnen.

  • Is buitenopslag toch nodig? Zorg dan dat u het materiaal ten minste tien meter van een gebouw of afdak opslaat.

  • Zet geen buitenopslag tussen twee bedrijfsgebouwen in.

  • Wilt u toch afval op korte afstand van een gebouw of afdak opslaan? Gebruik dan onbrandbare containers met afsluitbare deksels. Sluit ze buiten werktijd ook echt af.

  • Voer uw afval regelmatig af, zodat uw containers nooit te vol zitten.

  • Richt voor buitenopslag en afvalcontainers een vaste plek in buiten het bereik van onbevoegden, bijvoorbeeld door een hek te plaatsen.

BINYARD: de eenvoudigste manier om brand in afvalcontainers of kliko’s te voorkomen

BINYARD is de nieuwste oplossing voor het voorkomen van brand die ontstaat in de afvalcontainers bij schoolgebouwen, sportfaciliteiten, kantoren en bedrijfsgebouwen. Deze oplossing biedt het meeste gemak en vraagt de minste discipline van gebruikers. BINYARD biedt een ombouw voor afvalcontainers en kliko’s die is voorzien van een innovatieve blusinstallatie. Hiervoor is geen wateraansluiting nodig. Bij het ontstaan van een beginnende brand in de afvalcontainer of kliko’s in de BINYARD dooft de installatie de brand binnen enkele seconden in het prilste beginstadium. Zo wordt brand voorkomen en blijft de schade uiterst beperkt.

Extra brandrisico’s door verplichte inname
plastic flesjes bij benzinetankstations

Bemande tankstations langs de Nederlandse snelwegen worden vanaf 1 juli 2021 verplichte innamepunten van plastic statiegeldflessen, daarop wijst brancheorganisatie BOVAG. Het statiegeld op PET-flesjes wordt ingevoerd naar aanleiding van de discussie…

Bemande tankstations langs de Nederlandse snelwegen worden vanaf 1 juli 2021 verplichte innamepunten van plastic statiegeldflessen, daarop wijst brancheorganisatie BOVAG. Het statiegeld op PET-flesjes wordt ingevoerd naar aanleiding van de discussie over het beperken van de milieu-impact van de circa 900 miljoen kleine plastic flesjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan.

Innamelocaties mogen zelf bepalen hoe ze de inname organiseren, handmatig of machinaal. De ingezamelde flesjes worden op het station verzameld in een small of big bag. Tankstations mogen de inzamelmachines buiten de winkelruimte plaatsen.

Extra risico’s voor brandveiligheid

De inzameling van plastic statiegeldflessen brengt extra risico’s met zich mee voor de tankstations waar brandveiligheid sowieso een belangrijk aandachtspunt is. Voor maximale brandveiligheid van afval is BINYARD de meest voor de hand liggende oplossing. Hiermee worden de containers met plastic afval maximaal beschermd tegen brandrisico, dankzij de ingebouwde blusinstallatie.

MKB-Nederland en Verbond van Verzekeraars waarschuwen ondernemers voor toegenomen risico’s afvalcontainerbrand

Afval- en containerbranden veroorzaken jaarlijks veel schade voor het bedrijfsleven. Vooral niet goed afgesloten containers met brandbaar materiaal die tegen een gevel aan staan, zijn berucht. Maar ook stapels oude pallets, autobanden of verpakkings…

Afval- en containerbranden veroorzaken jaarlijks veel schade voor het bedrijfsleven. Vooral niet goed afgesloten containers met brandbaar materiaal die tegen een gevel aan staan, zijn berucht. Maar ook stapels oude pallets, autobanden of verpakkingsmateriaal naast een bedrijfspand kunnen brand veroorzaken. Op deze risico’s wijzen het Verbond van Verzekeraars en MKB Nederland in een gezamenlijk initiatief. Ze willen het bedrijfsleven bewust maken van de risico’s. En ze willen met onder meer een checklist MKB’ers adviezen geven hoe ze de grootste risico’s op brand kunnen voorkomen.

20 miljoen euro schade
In 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar afval- en containerbranden. Uit het onderzoek bleek dat in ruim een jaar tijd achttien bedrijven, zes scholen/sportverenigingen, zes horecagelegenheden en twintig woningen zware brandschade opliepen. De geschatte schade als gevolg van deze containerbranden bedraagt 20 miljoen euro. Bij diverse ondernemers eindigde een dergelijke brand in een faillissement. In deze cijfers zijn de gevolgen van de vele kleine containerbrandjes dan nog niet meegenomen.

Wist u dat?
Verzekeraars hebben de mogelijkheid om met de nieuwe, aangescherpte Bedrijfsregeling Brandregels 2014 eventuele (gevolg)schade van brand te verhalen op bedrijven, als blijkt dat die onzorgvuldig hebben gehandeld (bron: Verbond van Verzekeraars).

Effectieve, eenvoudige maatregel
Een effectieve en eenvoudige maatregel tegen brand in de afvalcontainers of bedrijfskliko’s is het plaatsen in de speciale, afsluitbare containerombouw van BINYARD. Deze is voorzien van een innovatief, gepatenteerd blussysteem dat ervoor zorgt dat een beginnende brand in enkele seconden dooft. De eenvoud van het systeem zorgt voor maximale veiligheid, omdat er geen overige maatregelen nodig zijn om het risico op brand te verminderen.

 

Forse toename brandstichting in afvalcontainers en bedrijfskliko’s

Jaarlijks ontstaan er honderden branden in afvalcontainers en buitenopslag op bedrijventerreinen. Daarvoor zijn – naast weggegooide peuken en broei – vaak 3 redenen aan te wijzen:sporen uitwissen na een inbraakvandalisme, vaak uit verveling of balda…

Jaarlijks ontstaan er honderden branden in afvalcontainers en buitenopslag op bedrijventerreinen. Daarvoor zijn – naast weggegooide peuken en broei – vaak 3 redenen aan te wijzen:

  • sporen uitwissen na een inbraak

  • vandalisme, vaak uit verveling of baldadigheid

  • wraak door een rancuneuze ex-medewerker, ontevreden klant of concurrent.

Zelfs een goede brand- en bedrijfsmiddelenverzekering dekt bij een fikse brand vaak alleen maar een klein stukje af. Alle extra rompslomp en uitgaven bij dit soort calamiteiten, zijn namelijk niet verzekerd. Deze zijn vaak veel hoger dan de verzekerde schade. Bijvoorbeeld het regelen van een bouwvergunning om het pand te herbouwen. Dat kan moeizaam gaan, omdat het bestemmingsplan inmiddels gewijzigd is. En aan de advertentiekosten om klanten te informeren dat uw zaak tijdelijk dicht is of juist weer opent. Of aan omzetverlies omdat klanten gaan shoppen bij de concurrent en niet meer terugkeren. De ervaring leert dat na een brand ongeveer 40% van de bedrijven al in het 1e jaar failliet gaat. Binnen 2 jaar na de brand is ruim 60% failliet. (Bron: Interpolis)

 

 Preventietips! Zo voorkom je brand in
je afvalcontainer of bedrijfskliko’s

Elk bedrijf produceert afval. Dit afval brengt risico’s met zich mee. Het belangrijkste gevaar is de veel grotere kans op brand. Bedrijven kunnen zelf de risico’s op brand in hun afval verkleinen met een paar maatregelen.&nbsp;Zo kan afval brand ver…

Elk bedrijf produceert afval. Dit afval brengt risico’s met zich mee. Het belangrijkste gevaar is de veel grotere kans op brand. Bedrijven kunnen zelf de risico’s op brand in hun afval verkleinen met een paar maatregelen. Zo kan afval brand veroorzaken:

Zelfontbranding door broei
Broei is warmteontwikkeling in een stof door een inwendige chemische of bacteriële omzetting. Vaak leidt dit tot temperatuurstijging en tot zelfontbranding. In zaagsel of poetsdoeken die met olie zijn vervuild kan de temperatuur zo hoog oplopen dat er spontaan brand ontstaat. Hetzelfde kan gebeuren in vervuilde filters van verfspuiten. Broei is een langzaam proces. Het duurt een paar uur voordat er brand ontstaat. Gebeurt dat in doeken die aan het eind van de dag zijn weggegooid, dan is er niemand meer aanwezig die de brand opmerkt, met alle gevolgen vandien.

Brandstichting komt steeds vaker voor
Pyromanen, vandalen en  hangjongeren kunnen afvalcontainers in brand steken. Dit is een steeds vaker voorkomend probleem, blijkt uit diverse onderzoeken. Rond de jaarwisseling zorgt het misbruiken van vuurwerk voor extra problemen en bedrijfsbranden.  

7 handige tips om brand in bedrijfsafval te voorkomen

Branden in bedrijfsafval voorkom je zo:

1.      Informeer alle medewerkers. Maak ze bewust van de risico’s van bijvoorbeeld broei.

2.      Ga met beleid om met poetsdoeken. Zet stalen bakken met water neer. Medewerkers kunnen daarin de met olie vervuilde doeken onderdompelen.

3.      Zorg voor een goede brandmeldinstallatie. Installeer een brandmeldinstallatie of rookdetector en sluit die aan op de inbraakmeldinstallatie, zodat er op tijd kan worden geblust.

4.      Plaats afvalcontainers op afstand. Zet ze op minimaal tien meter afstand van de gevel van het gebouw. Maak ze goed vast, bijvoorbeeld met een ketting en hangslot aan iets dat stevig verankerd is in de grond. Dit is ook belangrijk om te voldoen aan de verzekeringseisen.

5.      Sluit afvalcontainers altijd goed af. Gebruik bij voorkeur metalen rolcontainers en kliko’. Zorg ervoor dat de deksels gesloten zijn, vooral buiten werktijden.

6.      Zorg voor discipline. Nalatigheid is een van de grootste risico’s op brand en ander onheil. Een bedrijfscultuur van discipline en zorgvuldigheid beperkt dit gevaar.

7.      Kies voor een containerombouw of een kliko-ombouw met een automatische blusinstallatie. Want welke maatregelen u ook neemt, een ongeluk schuilt nog altijd in een klein hoekje. U sluit pas echt risico op brand in uw afvalbakken uit met een-ombouw met blusinstallatie. BINYARD is de enige aanbieder van een zelf-blussende containerombouw. Zodra er een brand begint in uw kliko of afvalcontainer, blust BINYARD deze binnen enkele seconden. De brand dooft meteen en ernstige schade wordt voorkomen.

 

Brandweer blust brand in afvalcontainer bij basisschool in Lelystad

Branden in afvalcontainers op bedrijfsterreinen, bij scholen, onbemande benzinepompstations, sportcomplexen, recreatieterreinen en gemeentelijke gebouwen zijn aan de orde van de dag. Een klein voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van de brandweer.  …

Branden in afvalcontainers op bedrijfsterreinen, bij scholen, onbemande benzinepompstations, sportcomplexen, recreatieterreinen en gemeentelijke gebouwen zijn aan de orde van de dag. Een klein voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van de brandweer.

Op 20 november 2020 ontstond er brand in een bedrijfsafvalcontainer aan de Oost Bingerden in Lelystad. De container stond bij een basisschool. Bij aankomst van de brandweer brandde de inhoud van de container behoorlijk. Het brandende deel stond in een stenen omheining. Na het eruit halen van de container had de brandweer de brand geblust. Bij het blussen van de brand kwam veel rookontwikkeling vrij. Wat precies in brand stond is onduidelijk. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Volgens de politie was de brand gesticht door vuurwerk wat afgestoken was door twee jongens. De jongens bekende dat ze vuurwerk hadden afgestoken in een prullenbak en die vervolgens kapot was gegaan. Ook hadden ze dus vuurwerk in de container gegooid waardoor hij vlam vatte. Na een goed gesprek met de ouders van de twee jongens moeten de jongens naar bureau HALT en zullen een taakstraf moeten uitvoeren. Ook moeten ze de schade vergoeden van de container en prullenbak. (bron: hardnieuws.nl)

 

Branchevereniging waarschuwt ondernemers voor gevaar van brand in afvalcontainers en bedrijfskliko’s

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) waarschuwt haar leden voor het gevaar van brandstichting en vandalisme met bedrijfsafvalcontainers. Jaarlijks ontstaan er veel branden in afvalcontainers en buitenopslag bij slagerijen. ‘Een br…

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) waarschuwt haar leden voor het gevaar van brandstichting en vandalisme met bedrijfsafvalcontainers.

Jaarlijks ontstaan er veel branden in afvalcontainers en buitenopslag bij slagerijen. ‘Een brand hierin kan snel overslaan naar jouw bedrijf’’, waarschuwt KNS op haar website. ‘Maar met preventiemaatregelen is dit is te voorkomen.’

Een eenvoudige preventiemaatregel is het opslaan van bedrijfsafval in een brandveilige berging voor de afvalcontainer. BINYARD is zo’n brandveilige berging en zorgt ervoor dat een beginnende brand binnen enkele seconden wordt geblust. Een innovatief blussysteem maakt dit mogelijk. Het risico op grote schade door een brand in de afvalcontainer of bedrijfskliko’s wordt hiermee vrijwel nihil.

 

Containerbrand bij parkeerterrein langs A1 legt veiligheidsrisico’s in de openbare ruimte bloot

In de openbare ruimte staan er talloze afvalcontainers die eenvoudig kunnen branden, door onoplettendheid of door vandalisme en brandstichting. Een sigarettenpeuk kan al een grote uitslaande brand veroorzaken. Als de brand bij een benzinepompstation…

In de openbare ruimte staan er talloze afvalcontainers die eenvoudig kunnen branden, door onoplettendheid of door vandalisme en brandstichting. Een sigarettenpeuk kan al een grote uitslaande brand veroorzaken. Als de brand bij een benzinepompstation is, zijn de risico’s enorm. Vrijwel elke dag blijkt hoe realistisch deze risico’s zijn, zoals bij een recente brand langs de A1 bij Holten.

Daar ontstond brand in een afvalcontainer op de parkeerplaats Struik langs de A1. De chauffeur die de container leeg wilde maken, ontdekte de brand tijdens het optillen van de container. Hij zag dat er rook uitkwam, liet daarom de afvalcontainer weer zakken en alarmeerde onmiddellijk de brandweer. Een grote brand werd zo voorkomen. (Bron: Tubantia).

Een dergelijke brand had eenvoudig kunnen worden voorkomen met een containerombouw met automatische blusinstallatie. Zoals de containerombouw van BINYARD, deze is voorzien van een innovatieve, gepatenteerde blusinstallatie die bij een temperatuur boven 84 graden Celsius automatisch wordt geactiveerd. De brand is dan in enkele seconden gedoofd. Voor de ombouw is een geringe investering nodig, die slechts een fractie bedraagt van de kosten van een eventuele brand. Bovendien voldoen bedrijven met de brandveilige containerombouw van BINYARD aan de eisen van verzekeringsmaatschappijen.

 

Brand in zorginstellingen kost sector jaarlijks miljoenen

Brand in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en psychiatrische ziekenhuizen staat al decennialang hoog op de prioriteitenlijst van de Inspectie Gezondheidszorg. De eisen voor brandveiligheid in ziekenhuizen schieten tekort, luidt al sinds 2009 de waarschuwing. De inspectie heeft een lijst opgesteld die instellingen inzicht geeft in het brandveiliger maken van de gebouwen. Dan gaat het om het vrijhouden van gangen, beter zichtbare vluchtwegen en het afsluiten van afvalcontainers.

Branden in ziekenhuizen, verzoringshuizen en psychiatrische ziekenhuizen kosten jaarlijks nog altijd vele miljoenen. Daarnaast vormen ze een groot gevaar voor patiënten, bewoners en personeel. Brandpreventie vereist dus de hoogste prioriteit. Maar dat krijgt het niet altijd, als gevolg van de vele andere prioriteiten waarmee de zorgsector te maken heeft.

 

Afvalcontainer oorzaak van brand in machinefabriek

In het Gelderse Weurt woedde op 29 januari 2021 een hevige brand in een machinefabriek. De oorzaak van de brand was een afvalcontainer van zo’n anderhalve meter hoog. De afvalcontainer was in de fabriekshal geplaatst. Dergelijke branden komen regelmatig voor. Vaak wordt de containerbrand veroorzaakt door licht ontvlambare middelen (zoals poetsdoeken met verdunners of andere brandbare stof). Om zulke branden in de afvalcontainers te voorkomen, is BINYARD ontwikkeld. Deze brandwerende opslagunit voor afvalcontainers is voorzien van een automatische blusinstallatie.

 

Schoolbranden ontstaan meestal bij afvalcontainers

Jaarlijks hebben honderden scholen voor primair onderwijs, middelbaar onderwijs en beroepsonderwijs te maken met brand. Vrijwel dagelijks zijn er nieuwsberichten te lezen over schoolbranden. Ook op Youtube zijn er veel filmpjes te vinden over schoolbranden. Brandstichting is bijna altijd de oorzaak. De afvalcontainers zijn doorgaans het mikpunt van de brandstichters. Soms heeft de brand een beperkte omvang, niet zelden is een uitslaande brand het gevolg. In bijna alle gevallen lijden schoolbranden tot aanzienlijke schade.

Deskundigen adviseren scholen over brandpreventie. De afvalcontainers krijgen daarbij steeds meer aandacht. Verzekeraars eisen dat afvalcontainers en kliko’s worden afgeschermd in een niet toegankelijke ruimte. In de praktijk hoort dat helaas niet altijd tot de mogelijkheden. BINYARD is daarvoor de oplossing. Elke containerombouw van BINYARD is voorzien van een blusbeveiliging die een beginnende brand in de kiem smoort.